openingstijden:
dinsdag t/m donderdag
11.30 - 13.30; 15.30 - 19.30 uur
vrij- en zaterdag 11.30 - 19.30
zondag 15.00 - 19.30 uur
bellen: 0528-264766 Hgv
info@cafetariadewielewaal.nl
facebook
cafetaria de wielewaal hoogeveen

Home  Prijslijst  Actie  Specialiteiten  Extra  Info  Contact

6Geschiedenis
6Duurzaamheid/productinformatie
6Tips voor thuis-frituurders
6Allergenen
6LinksGeschiedenis terug naar begin

winkelcentrum de wielewaal
In de jaren zestig werden de wijk Zuid en de wijk Wolfsbos opgezet. In rap tempo werden honderden rijtjeswoningen uit de grond gestampt. Natuurlijk moesten er ook voorzieningen komen. En die kwamen er. In het jaar 1969 kon men voor het eerst praten van een echt winkelcentrum in de wijk wolfsbos.

In het winkelcentrum werd een Albert Heijn gevestigd. Ook de Bondsspaarbank en de cafetaria vulden dit centrum gelijk vanaf het begin.

De cafetaria droeg toen de naam 'Vijverzicht' want waar nu het grote parkeerplein is, lag een grote vijverbak die tijdens de renovatie van het winkelcentrum in 2004, is verwijderd.
Na diverse eigenaren werd in 1997 Emil eigenaar van de cafetaria. Dat is inmiddels alweer meer dan 20 jaar geleden.

Op dit moment werken bij ons 4 parttime medewerkers waarvan Jolanda Oelen al meer dan 20 jaar. De cafetaria onderscheidt zich door haar service en betrokkenheid. Niet vreemd wanneer je als eigenaar geboren en getogen bent in deze wijk Wolfsbos
.Duurzaamheid terug naar begin

Wij vertellen u iets over:
-
Op welke manier wij duurzaam bezig zijn
-
Onze producten

Op welke manier zijn wij duurzaam bezig
koelwerkbanken cafetaria de wielewaal
- Wij bieden meerdere portiegroottes aan. Zo is het bij ons geen
  probleem wanneer u een kleinere portie vraagt. Ons seniorenmenu is
  daar een voorbeeld van.
- Bij veel producten geven wij u standaard rauwkost. Bestelt u iets
  anders en wilt u toch graag rauwkost, schroom niet en vraag hiernaar.
- Onze gekoelde patat wordt altijd goudgeel gebakken. Een optimaal
  resultaat tegen een optimaal energieverbruik.
- Wij frituren in vloeibaar verantwoorde olie met maximaal 5%.
  transvetzuren en minimaal 65% procent onverzadigde vetzuren welke
  wij laten hergebruiken.
- Sauzen worden door ons apart geserveerd (dit is uiteraard afhankelijk
  van de vraag en de bestelling, er zijn producten waar de saus een
  onderdeel vormt van het geheel). De keuze van de saus en de
  hoeveelheid daarvan is uiteraard altijd aan de gast.
- Voor onze verlichting gebruiken wij uitsluitend LED-verlichting.
- Onze dubbele beglazing kent daar waar nodig een ingebouwde klimaatregeling. In de winter isoleert deze
  en houdt de koude buiten en in de zomer houdt ze de meeste warmte van de
zonnestraling buiten, bijna
  dubbel zo veel als klassieke dubbele beglazing.

- Wij gebruiken groene stroom en gas, en hebben een Hoogrendements-bakwand.
- Onze verpakkingsplastic is gemaakt van biologisch recyclebaar afbreekbaar plastic. Het verpakkingspapier
  is gemaakt van gerecycled papier.
- Wij werken alleen met biologische en afbreekbare schoonmaakmiddelen.Productinformatie terug naar begin

Onze patat


Wij gebruiken Lord Chips. Deze fabrikant heeft zijn eigen aardappelvelden waar de patataardappelen voornamelijk geproduceerd worden uit gele vruchtvleesaardappelen (dat betekent dat ze er geweldig uitzien en ze smaken nog beter!). De aardappels komen grotendeels van de Lössbodem uit Limburg. Het is de oudste bodem van ons land. Lössbodem is organisch rijke en daardoor vruchtbare grond. Door de kwaliteit van de pootaardappel, de grond en omdat de patat die ervan gemaakt wordt, gekoeld bewaard wordt, heeft Lord Chips een betere smaak! Het oog wil ook wat en onze verse patat kent een goudgeel resultaat mede door het bakken in tijdig ververste frituurolie. Over ons zoutgebruik vertellen wij u verderop ook meer.

Overigens is patat
glutenvrij. Dat de patat een natuurproduct is, uit zich ook bij de overgang naar patat van de nieuwe oogst. Die is vaak nog lichter van kleur. Dit komt  puur doordat dit jonge aardappels zijn. Later in het seizoen, als de aardappels dus ouder worden, wordt  ook de kleur anders, donkerder. Onze patat wordt in de koeling bewaard. Onderzoek toont aan dat met  gekoelde patat tot 50% minder energieverbruik per portie wordt gerealiseerd omdat het frituurvet sneller  zijn gewenste temperatuur zal bereiken dan met bevroren patat.

Dit houdt tevens in dat minder frituurvet wordt geabsorbeerd en als gevolg van de kleinere temperatuurschommelingen bij gebruik van gekoelde patat de frituurolie langer meegaat dan bij gebruik van diepgevroren patat.
Gekoelde patat heeft hierdoor een ca. 10% snellere baktijd dan bevroren patat. Dat betekent een kortere wachttijd voor u als gast. Daarnaast vraagt gekoelde patat een opslagtemperatuur van 0 - 4 graden Celsius in tegenstelling tot de vriezer bij bevroren patat en dus wordt ook hierin op de energiekosten bespaart.


Onze frituurolie

Wij frituren in 100% plantaardige frituurolie met maximaal 5% transvetzuren en minimaal 65% onverzadigde vetzuren. De frituurolie is glutenvrij.

Onze fritessaus
Onze fritessaus is de Remia Friteslijn. Deze is fris en romig van smaak en bevat slechts 5% olie en 80% minder calorieën dan mayonaise. Friteslijn smaakt heerlijk bij frites, snacks en salades. De Friteslijn is glutenvrij.


Onze sauzen


ketchup
Onze chili-, knoflook- en currysaus en onze mosterd zijn
glutenvrij.
Wij gebruiken OerHollandsche tomatenketchup. Deze bestaat voor 70% uit een tomatenbasis van de hele tomaat, dus met de velletjes en de pitjes. Omdat tijdens de bereiding geen water wordt toegevoegd, behoeft deze ketchup minder suiker doordat de van nature zoete tomatensmaak nu beter naar voren komt. Bovendien worden tomaten gebruikt die door hun afwijking in kleur of vorm niet verkocht kunnen worden aan supermarkten.


Glutenvrij

Ook hebben wij frikandellen die glutenvrij zijn. Zij worden afzonderlijk bewaard en bereid. Daarmee bieden wij voor mensen met coeliakie de mogelijkheid om compleet te snacken. Met een patatje met saus en een snack. Heeft u hierover vragen of opmerkingen dan horen wij dat graag.

Allergenen

Klik
hier
voor uitgebreide informatie.

Boter

Wordt boter gebruikt op onze broodjes (wij vragen meest of u dat wilt) dan gebruiken wij daarvoor Becel boter.
Bij producten die worden gebakken (vb. onze karbonades) gebruiken wij vloeibare bakboter.

Zoutgebruik

In Nederland eten we over het algemeen meer zout dan goed voor ons is. Dat heeft u misschien wel vaker gehoord. De nadelen van teveel zout zijn u vast ook bekend (en anders is daar genoeg op internet over te vinden). Vaak is toevoeging van zout ook niet nodig omdat veel producten van nature al heerlijk van smaak zijn. Maar zelfs als u denkt bewust met zout om te gaan doordat u bijv. haast geen zout toevoegt tijdens het koken kan het zijn dat de totale hoeveelheid zout die u per dag binnenkrijgt toch nog teveel is. De grootste hoeveelheid zout die we binnenkrijgen is namelijk afkomstig uit producten die we in de winkel kopen zoals brood, kaas, soep, vleeswaren etc. Wilt u weten hoe uw zoutgebruik is? Op verscheidene sites kunt u daartoe de zouttest doen. Wanneer we aan een bepaalde hoeveelheid zout gewend zijn, worden gerechten zonder zout als flauw ervaren. Echter, bouwen we het zoutgebruik langzaam af dan pas proeven we goed hoe de natuurlijke smaak van een product of de echte smaak van een gerecht is.

In plaats van zout voorzien wij onze patat van een specerijenmix waarin uiteraard ook zout zit. Maar dan wel heel veel minder. Zo wordt niet alleen het zoutgebruik minder maar het komt tevens de kwaliteit van de gefrituurde patat ten goede. Want zoals u vast weet, onttrekt zout vocht aan de patat waardoor de korst minder knapperig wordt. Overigens vinden wij de smaak van de aardappel in onze patat het best naar voor komt zonder zout of specerijen. Probeert u maar eens. Standaard gebruiken wij dus de specerijenmix voor onze patat maar uiteraard is de keuze aan de gast. Minderen met zout heeft u zelf in de hand. Dus met zout, zoutloos of met patatkruiden, de keuze is altijd aan u.

terugTips voor thuis-frituurders terug naar begin

frituur cafetaria de wielewaalAfhankelijk van de gezinsgrootte en wat je doorgaans bereidt is de richtlijn: 2 liter voor ca. 400 gr. diepvriesproducten voor 1 á 2 personen en voor een gezin met 2 kinderen is een 2,5 liter frituurpan voor ca. 500 gram diepvriesproducten voldoende. Gebruik bij een friteuse één met een koude zone. Een deel van het vet bevindt zich onder het verwarmingselement en is daardoor kouder dan het vet daarboven. Kruimels van patat en snacks zakken door het gaas van het mandje naar deze koude zone. Een tijdklok is handig voor het instellen van de baktijd, maar een kookwekker instellen kan ook. Een veiligheidsthermostaat voorkomt oververhitting. En een frituurpan met een koude wand voorkomt dat je je handen verbrandt.


Waar let je op bij het frituren?


Werk met vloeibaar frituurvet of -olie: vloeibaar frituurvet bevat weinig verzadigde vetten en is daarom gezonder dan vast vet. Houdt bij het werken met een frituurpan een deksel bij de hand voor het snel handelen bij een eventuele vlam in de pan. Maak de patat zo droog mogelijk voor ze de frituur in gaan want hoe meer vocht hoe meer spatten. Vul de friteuse maximaal tot de helft met frituurvet of tot het maatstreepje. Schakel de friteuse pas in na het vullen met vet. Is het frituurvet al een keer gebruikt zorg dan dat je het vet eerst filtert of beter doe dit na ieder gebruik van je friteuse. Het filteren voorkomt dat kruimels die achterblijven verbranden, dit kan met een filterbak of een soort zeef die je door het vet heen trekt. Laat diepvriesproducten niet eerst ontdooien voor het frituren.

De ideale baktemperatuur ligt tussen de 150 en 180 graden. Gebruikt u een pan op het fornuis, dan is de temperatuur te controleren door een stukje brood in de hete olie te leggen. Bij de juiste temperatuur, gaat het brood bruisen en wordt het bruin. De frites moet goudgeel van kleur zijn. Als bij frituren de temperatuur te laag (onder de 150 graden) is neemt het product teveel vet op en bestaat de kans dat het eten niet voldoende gaar wordt, bij te heet frituren (boven de 180 graden) kan de buitenkant verbranden terwijl het eten van binnen nog niet gaar is. En in beide gevallen is het ongezond. Frituur dus ook niet boven de 180 voor een bruiner jasje.
Frituur niet teveel tegelijk. Bij een grotere portie daalt de temperatuur in een keer te sterk, krijgt het eten geen krokant korstje meer en neemt het meer vet op omdat het product langer moet bakken. Let er dus op dat bij een tweede portie de temperatuur weer zo'n 175 graden is. Overigens is uit onderzoek naar friteuses in 2011 gebleken dat zij het vet (dus nog zonder de producten) te heet verhitten en dat de temperatuur tijdens het frituren (met producten) veel lager blijkt te zijn dan de ingestelde temperatuur. Bij het merendeel blijft dit zelfs minutenlang onder de 150 graden terwijl de ingestelde baktemperatuur tussen de 175 en 190 graden lag. Hieruit blijkt dat het regelen van de temperatuur dus best moeilijk is.

Laat gefrituurde producten uitlekken in het mandje en leg het vervolgens in een schaal of vergiet met keukenpapier. En dan smullen maar. Eet smakelijk.

Vervang frituurvet tijdig, in elk geval na zo'n 5 tot 7 keer gebruik of als het te sterk ruikt of smaakt, verkleurt naar donkerbruin, stroperig is, gaat walmen, gaat schuimen of onder het minimum niveau komt. Belangrijk is het
frituurvet te zeven na ieder gebruik.

Ververs het gebruikte frituurvet in zijn geheel maar vul het nooit aan. Ververs ook wanneer producten niet meer krokant of te vet worden en als u vis heeft gefrituurd, kunt u het vet ook beter vervangen. Het frituurvet neemt namelijk de smaak en geur van de vis op..Na het frituren

frituurmand cafetaria de wielewaal
Neem een geschikte fles (het beste de oorspronkelijke fles), laat het frituurvet afkoelen tot minder dan 40 graden en giet het met behulp van een trechter in de fles.
Breng het gebruikte vet naar Cafetaria De Wielewaal en ontvang gelijk 10% korting op uw eerstvolgende besteding of naar de vetcontainer bij uw supermarkt of geef het af bij het klein chemisch afval in uw gemeente. Deponeer het gebruikte vet niet bij het restafval, in het riool, in de gootsteen of in de tuin. Door het inleveren van het vet kan dit na de zuivering van water en etensresten worden hergebruikt als biodiesel, als grondstof in een energiecentrale voor de productie van groene stroom of als grondstof voor pershout, plastiek, industriële zepen of smeermiddelen.
Zo wordt het vet nuttig gerecycled wat minder milieubelastend is.
terugLinks terug naar begin

Wilt u meer weten over het hoe en waarom van verantwoord frituren? Linkt u dan door naar deze site: frituren in de horeca Uiteraard zijn wij hier ook vindbaar.

Vraagt u zich af of gefrituurde producten passen in een gezond voedingspatroon? Kijkt u eens op de site van het voedingscentrum gebruikt u als zoekterm bijvoorbeeld frituren, oliën of de vetten uit de schijf van vijf.

Ook op de site van het voorlichtingsbureau voor margarine, vetten en oliën vindt u onder het kopje gezond eten ook informatie over frituren en het gebruik van vetten en oliën. Gebruikt u dan deze link voorlichtingmvo.

filmpjes terug naar begin


terug naar begin

Wij hebben getracht zoveel mogelijk juiste informatie te vermelden waarvan wij denken dat we onze gasten daarmee juist kunnen informeren. Wij kunnen echter niet garanderen dat deze informatie juist blijft. De informatie wordt regelmatig bijgewerkt en we behouden ons dat recht ook voor.

verantwoord frituren hoogeveen Cafetaria De Wielewaal,   De Wielewaal 11,   7905 GX   Hoogeveen,  
0528-264766   b.g.g. 06-27267733,   info@cafetariadewielewaal.nl,   KvK 04047974
khn cafetaria de wielewaal cafetaria de wielewaal - contactloos betalen