openingstijden
:
maandag niet geopend
dinsdag t/m zaterdag
11.30 - 19.30 uur
zondag 15.00 - 19.30 uur

info@cafetariadewielewaal.nl
cafetaria de wielewaal hoogeveen

Home  Prijslijst  Actie  Specialiteiten  Extra  Info  Contact 

Frituurvetactie

Cafetaria De Wielewaal doorlopende actie
frituurvetrecyclehet cafetaria de wielewaal frituurvetrecyclehet cafetaria de wielewaal
lever uw gebruikte frituurvet of -olie in en ontvang 10% korting op uw besteding*
* uitgezonderd rookwaar


Recycling van frituurvet/olie kan dat dan?

Als grootgebruiker van verantwoord vloeibaar plantaardige frituurolie weet Cafetaria De Wielewaal als geen ander dat er mogelijkheden genoeg zijn tot hergebruik van frituurvet of -olie. Na zuivering van water en etensresten kan het namelijk prima hergebruikt wordt als duurzame biobrandstof (biodiesel), als grondstof in een energiecentrale voor de productie van groene stroom of als grondstof voor pershout, plastiek, industriële zepen of smeermiddelen. Dus door wie kun je dat nu beter laten doen dan door je eigen cafetaria.


Hoe doe ik dit?

Neem voor het inleveren een geschikte fles (het beste de oorspronkelijke fles of can), laat het frituurvet afkoelen tot minder dan 40 graden en giet het met behulp van een trechter in de fles. Geef de fles af aan één van de medewerkers in de cafetaria en als dank krijgt de gever 10% korting op zijn eerstvolgende besteding.


Wat levert het mij op?


Door het frituurvet of –olie in te leveren bij Cafetaria De Wielewaal snijdt het mes aan twee kanten. Het gebruikte vet wordt op deze manier niet weggegooid maar hergebruikt en het levert u een korting van 10% op. Dat is in deze tijd mooi meegenomen. De korting geldt overigens voor het gehele assortiment aan eten.


Waarom zou ik mijn frituurvet of –olië inleveren?

In Nederland frituren en bakken we thuis regelmatig in olie of vet maar wat doen we met de gebruikte vetten? Maar al te vaak worden deze, zowel warm als koud nog weggespoeld onder de kraan. Het vet komt dus regelmatig terecht in het riool, waar het schade aan het riool kan veroorzaken. Door verstoppingen waarbij vet vaak het begin is en daarnaast brengt het extra kosten met zich mee tijdens de zuivering van afvalwater. Ook wordt vet bij het restafval gedaan of zelfs in de tuin gedumpt. Deze milieubelasting en verspilling is niet nodig. Door het inleveren van frituurvet worden grondstoffen bespaard en met gebruikt frituurvet kun je nog heel veel doen. Veel mensen hebben echter geen idee dat gebruikte oliën en vetten gerecycled kunnen worden.


Waar breng ik het heen?


Het wegbrengen van frituurvet is zo gemakkelijk, tegelijk met het doen van uw boodschappen, net zoals u dat doet met uw glaswerk e.d. De winkel, de milieustraat en de cafetaria, ze staan allemaal in één loop. Bewaar dus de verpakking om daar uw oude frituurvet weer in terug te schenken en lever hem in. Het afgeven van frituurvet en -olie wordt zo gewoon. En wat is nu mooier dan een beloning voor uw werk in de vorm van de 10% korting.


Maar we leveren toch al heel veel in?

De gemiddelde Nederlander gebruikt 4 kg frituurvet per jaar. Daarvan wordt 1,4 kg thuis verbruikt en 2,6 kg via de horeca. In de horeca wordt op dit moment al zo’n 95% ingezameld. Maar van de gebruikte vetten en oliën bij consumenten thuis weten we dat er nog maar ca. 17% wordt ingezameld. Hier valt dus nog veel te verbeteren.


Waar blijven dan de verpakkingen van het vet vraagt u zich af?

Dit plastic dat zo mee wordt ingezameld, wordt afgescheiden in een afzonderlijk recyclingproces en verder verwerkt tot nuttige toepassingen van kunststofgranulaat.


Maar wordt het ingeleverde vet ook toegepast als diervoeder?

Vóór 2000 werden gebruikte frituurvetten ook toegepast in diervoeder, maar dat is al geruime tijd niet meer toegestaan. Er bestaan nu genoeg mogelijkheden om frituurvet op een andere manier her te gebruiken dus is dat ook niet meer nodig.

Lees ook meer over het recyclen van frituurvet op MVO-voorlichtingsbureau margaraine vetten en olien

terug

verantwoord frituren hoogeveen Cafetaria De Wielewaal,   De Wielewaal 11,   7905 GX   Hoogeveen,
0528-264766   b.g.g. 06-27267733,   info@cafetariadewielewaal.nl,   KvK 04047974
khn cafetaria de wielewaal maestro v pay